Βάνι : Ένας τόπος αλλού !

       Το Βάνι είναι το ακρωτήριο που ορίζει την νοτιοδυτική είσοδο του κόλπου της Μήλου. Φαντάζει από μακριά σαν ένας τεράστιος, κάθετος βράχος στη θάλασσα. Το πιο σκληρό και εντυπωσιακό τοπίο της Μήλου !  Ιδανικό για αναρρίχηση χωρίς όμως χαραγμένες διαδρομές. Η δυτική του πλευρά ιδιαίτερα, που φαίνεται μόνο από τη θάλασσα, είναι συγκλονιστική. Λες και είναι ένα γιγάντιο εκκλησιαστικό όργανο ύψους πολλών δεκάδων μέτρων. Ανεπανάληπτο !

       Φτάνουμε ως εκεί περπατώντας σε μια όμορφη και ομαλή καταπράσινη κοιλάδα γεμάτη από τις φίδες, χαρακτηριστικό δέντρο της Μήλου. Στο Βάνι εκτός από τη φυσική ομορφιά θα γνωρίσουμε και την ανθρώπινη παρέμβαση που χάραξε ανεξίτηλα το τοπίο. Εκεί λειτούργησε από το 1871 μέχρι το 1920 ορυχείο μαγγανίου. Η εξόρυξη που έγινε τότε έχει χαράξει την περιοχή δημιουργώντας ένα τεράστιο κοίλωμα της γης που λες και είναι αποσαρθρωμένη. Οι αποχρώσεις του καφέ κυριαρχούν δίνοντας μας την αίσθηση ενός τόπου αλλού . Στοές, υπολείμματα της εξόρυξης, διακρίνονται σε διάφορα σημεία ενισχύοντας αυτή την αίσθηση. Σε ορισμένες από αυτές έχουμε αριστουργήματα της γλυπτικής της φύσης από τη δύναμη του νερού.

       Στην άκρη του ορυχείου υπάρχει μια μικρή παραλία από μεγάλα, όμορφα βότσαλα σε  όλες τις αποχρώσεις του καφέ. Απέναντι μας απλώνεται επιβλητικός ο όγκος του ακρωτηρίου στο Βάνι. Κορυφαία εικόνα του προορισμού μας !