Θειωρυχεία : Ένα μνημείο της βιομηχανικής ιστορίας σε ένα εντυπωσιακό τόπο

      Συγκλονιστική εμπειρία ! Είναι η φύση και η ιστορία που μας συγκλονίζουν σε αυτό τον τόπο, το Παλιόρεμα στην ανατολική Μήλο, όπου βρίσκεται το συγκρότημα της εξόρυξης και επεξεργασία θείου στη Μήλο.

       Στην ευρύτερη περιοχή η εξόρυξη του θείου γίνονταν ήδη από την αρχαιότητα. Η εξόρυξη του θείου στη Μήλο επίσης  αποτέλεσε την πρώτη άδεια εξόρυξης του νεοελληνικού κράτους το 1872. Η εξόρυξη του θείου στην περιοχή σταμάτησε στα μέσα του περασμένου αιώνα.

      Ένας τόπος τόσο σκληρός, όσο και εντυπωσιακός. Μια απότομη ρεματιά ανοίγεται δίπλα μας ενώ κατεβαίνουμε τον χωματόδρομο που μας οδηγεί στην κατάληξη της σύντομης διαδρομής μας. Κάθετα βράχια που τα έχει χρωματίσει η φύση με τον πιο υπέροχο τρόπο. Σε χαμηλά σημεία αυτών των βράχων διακρίνουμε κάποιες στοές που η είσοδος τους έχει καλυφθεί από ξερολιθιές. Είναι τα «σπίτια» που έμεναν μέχρι και πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο οι εργάτες των ορυχείων. Άλλες στοές πάλι φαίνεται πως ήταν κάποιες από τις πολυάριθμες στοές εξόρυξης του θείου. Χιλιόμετρα ολόκληρα από στοές μέσα στη γη.  Εκεί που δούλευαν οι εργάτες στις πιο σκληρές συνθήκες.

      Λίγο μετά η έκπληξη καταλαμβάνει το βλέμμα μας ! Απλωμένο κάτω μας, στο χαμηλότερο σημείο της ρεματιάς, δίπλα στη θάλασσα αλλά και στην απέναντι πλαγιά βρίσκεται το μεγάλο βιομηχανικό συγκρότημα των θειωρυχείων. Μια μικρή πόλη ! Με τα κτίρια υποστήριξης αλλά και το συγκρότημα επεξεργασίας του θείου. Μια μικρή πόλη που εγκαταλείφθηκε πριν μερικές δεκαετίες όταν σταμάτησε η εξόρυξη του θείου. Μοναδικό μνημείο της βιομηχανικής ιστορίας του τόπου μας που θα έπρεπε να είχε συντηρηθεί και διατηρηθεί ως επισκέψιμο μουσείο. Δυστυχώς καταστρέφεται…

      Τελευταία εικόνα της διαδρομής μας στα θειωρυχεία, όχι κατώτερη από τις άλλες, είναι η μαγική αμμουδιά που απλώνεται μπροστά μας. Με το σκούρο καφέ χρώμα των χαλικιών να κυριαρχεί στο ένα τμήμα της και την μυρωδιά του υδρόθειου έντονη εκεί, μας δείχνει πως το ηφαίστειο είναι και εδώ ο μεγάλος δημιουργός. Μας προσκαλεί αυτή η αμμουδιά στην αγκαλιά της…

      Επίσκεψη στη Μήλο χωρίς την επίσκεψη στα θειωρυχεία είναι λειψή εμπειρία !