Περπατώντας στην αρχαία πόλη στο Κλήμα και την Τραμιθιά

      Η ευρύτερη περιοχή του Κλήματος και της Τραμιθιάς είναι ένας τόπος σημαδεμένος από την ιστορία πολλών αιώνων. Περπατώντας σε ένα τοπίο εξαιρετικού κάλλους συναντούμε κορυφαία δημιουργήματα  των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν εδώ. Αξίζουν λοιπόν οι διαδρομές σε αυτή την περιοχή όχι μόνο για τη φυσική τους ομορφιά αλλά και τα μνημεία του πολιτισμού που συναντούμε. Το ευρύ δίκτυο των διαδρομών που υπάρχει δίνει τη δυνατότητα επιλογών αλλά και την παραμονή μας στην περιοχή για αρκετές ώρες.

      Στο ξεκίνημα της διαδρομής μας περπατούμε δίπλα από τον λόφο του Πυργιάντε  που ήταν η ακρόπολη της αρχαίας πόλης.  Συνεχίζουμε  από ένα εξαιρετικά διατηρημένο μονοπάτι-καλντερίμι σε ένα τοπίο όπου κυριαρχούν τα ελαιόδεντρα. Θαυμάζουμε στα δεξιά μας τα κάθετα, πανύψηλα  βράχια που βρίσκονται κάτω από τα τελευταία σπίτια της Πλάκας. Είναι τα «Χάλαρα», ένα εντυπωσιακό φυσικό τοπίο.

      Διασχίζουμε στη συνέχεια το χώρο της αρχαίας αγοράς όπου σώζεται και πρωτοχριστιανικό βαφτιστήρι.  Κάτω μας φαίνεται το υπέροχο αρχαίο  θέατρο της Μήλου, έργο της ρωμαϊκής περιόδου. Σε αυτό τα τελευταία χρόνια έγινε μια εξαιρετική αναστηλωτική εργασία από  την αρχαιολογική υπηρεσία. Βλέπουμε επίσης μέρος των τειχών της αρχαίας πόλης. Ακολουθεί ο σημαντικότερος αρχαιολογικός τόπος της διαδρομής, το σημείο της εύρεσης του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου, κορυφαίου δημιουργήματος της παγκόσμιας τέχνης.

      Λίγο μετά βρισκόμαστε σε ένα μοναδικό πρωτοχριστιανικό μνημείο στην Ελλάδα. Αναφερόμαστε στις Κατακόμβες της Μήλου, υπόσκαφο πρωτοχριστιανικό νεκροταφείο . Μεγάλη η σημασία του ! Επιστρέφουμε στο αρχαίο θέατρο  απ’ όπου και ξεκινά το μονοπάτι που μας κατεβάζει τον παραλιακό οικισμό του Κλήματος που ήταν το λιμάνι της αρχαίας πόλης. Το Κλήμα είναι ο μεγαλύτερος αλλά και  ωραιότερος παραθαλάσσιος οικισμός της Μήλου. Τα «σύρματα» εδώ είναι πανέμορφα. Φεύγοντας απ’  το Κλήμα  βαδίζουμε στην κατάφυτη κοιλάδα της περιοχής και επιστρέφουμε από το ίδιο μονοπάτι στο ρωμαϊκό θέατρο και την  αρχαία  αγορά.

      Το μονοπάτι από εδώ συνεχίζει προς την περιοχή της Τραμιθιάς . Θα ανέβουμε πρώτα στο λόφο του Προφήτη Ηλία όπου και βρίσκεται η ομώνυμη εκκλησία.  Για το χτίσιμο της έχουν χρησιμοποιηθεί  και κομμάτια από αρχαίο ναό που υπήρχε στον τόπο. Η θέα από εδώ  στον κόλπο της Μήλου αλλά και όλη τη γύρω περιοχή είναι εκπληκτική.

      Μετά τον Προφήτη Ηλία κατεβαίνουμε από το παμπάλαιο μονοπάτι  που περνά από την περιοχή όπου βρισκόταν το ιερό του θεού Διονύσου και το υπέροχο ψηφιδωτό της Τραμιθιάς που φωτογραφημένο από τους αρχαιολόγους παραμένει μέσα στη γη. Η κατάληξη του μονοπατιού στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου μας δίνει την ευκαιρία να απολαύσουμε τον κόλπο της Μήλου από ένα φυσικό μπαλκόνι πάνω από την θάλασσα.

      Μετά τον Άγιο Νικόλαο επιστρέφουμε. Μέσα από ένα τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς ακολουθούμε το μονοπάτι που μας οδηγεί τελικά στο χωριό της Πλάκας, το τέλος της διαδρομής μας. Είμαστε γεμάτοι από χίλιες εικόνες της φύσης και της ιστορίας. Μαγική διαδρομή !