Από τη Φυλακωπή στο Σαρακίνικο ή στην αγκαλιά της θάλασσας

      Η διαδρομή στα βόρεια παράλια του νησιού. Με τη θάλασσα δίπλα να μας αγκαλιάζει.      Ξεκινούμε από την προϊστορική πόλη της Φυλακωπής. Εκεί όπου 5.000 χρόνια πριν άκμασε για δυο χιλιετίες ένα από τα κέντρα του Κυκλαδικού πολιτισμού. Η Μήλος είναι και η ιστορία της !

      Αμέσως μετά την Φυλακωπή η φύση μας συγκλονίζει ! Βρισκόμαστε σε ένα από τα ωραιότερα τοπία της Μήλου, τον Παπάφραγκα.  Κάθετα βράχια, η θάλασσα  χωμένη στη γη μέσα από μεγάλα και βαθιά κανάλια, μια μαγική αμμουδιά χωμένη στα βράχια, υπέροχες  θαλασσινές σπηλιές. Μοναδικό τοπίο !

      Τόποι που δεν αφήνουν το βλέμμα μας να ηρεμήσει. Ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής ο Κάπρος που συναγωνίζεται σε ομορφιά τον Παπάφραγκα με την θάλασσα να εισχωρεί και εδώ στη στεριά με αποτελέσματα μοναδικά.  Έρχονται μετά οι όμορφες αμμουδιές της Πάχαινας , ο  κολπίσκος  του Αγίου Κωνσταντίνου με τα όμορφα «σύρματα» και η ομώνυμη αμμουδιά που ακολουθεί. Κυρίως όμως η μοναδικής ομορφιάς μικρή αμμουδιά της Αλογόμαντρας. Μια αγκαλιά κάτω από τα βράχια που την προτείνουμε για βουτιά.

      Τα μέρη που ακολουθούν δεν υπολείπονται σε ομορφιά… Το Κοφτό ένας όμορφος πορθμός που σχίζει τη γη δημιουργώντας ένα μικρό νησί, ο κόλπος του Μύτακα με σύρματα και εδώ και  η ομώνυμη πανέμορφη αμμουδιά που ακολουθεί.  Τέλος προχωρώντας προς τα δυτικά έχουμε τον μεγαλύτερο συγκλονισμό της διαδρομής.  Μπαίνουμε στη μαγεία του Σαρακίνικου.   Τον τόπο του υπέροχου λευκού που μπόρεσε να φτιάξει η φύση !  Εδώ μένουμε !

 

Μήκος : 6,7 χμ

Μέγιστο υψόμετρο : 40 μ

Διαδρομή : Εύκολη

Εφόδια : Νερό, σνακ, καπέλο, ελαφρύ ντύσιμο, παπούτσια περιπάτου, αντηλιακό, μαγιό